Rawatan Ketuat Alat Kelamin

Penyebab ketuat kelamin yang berlaku pada lelaki dan wanita disebabkan oleh adanya aktiviti seks yang tidak sihat dan bahkan cenderung menyimpang seperti seks melalui anus atau seks dubur, sering menukar pasangan yang tidak muhrim, kekurangan menjaga kebersihan alat penting dl. Maklumat mengenai Gejala ketuat genital dan rawatan mereka Segera Hubungi Kami HP / WA 081 329 878 999.

Sekiranya anda sering melakukan seks bebas, berhati-hati kerana tingkah laku ini boleh menyebabkan penghantaran pelbagai penyakit berbahaya. Seks yang tidak selamat boleh meningkatkan risiko mendapatkan penyakit kelamin (STD).

Rawatan Ketuat Alat Kelamin

Penyakit menular seksual biasanya berlaku kerana melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, seks bebas, atau berjuang untuk menukar pasangan sama ada secara seksual, oral, atau seks dubur.

Risiko Terjejas oleh Jantina Kerana Seks Bebas
Selain itu, PMS juga boleh disebarkan melalui kaedah lain seperti hubungan dengan cecair badan termasuk darah, air kencing, dan najis pesakit PMS, penghantaran dari wanita hamil ke janin dalam rahim, dalam beberapa kes, melalui penggunaan alat perubatan yang tidak steril.

Pelbagai penyakit yang boleh disebabkan oleh seks bebas Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh ditularkan melalui seks bebas:

Gonorrhea
Cara untuk merawat ketuat seks Beberapa laporan kes terbaru mengatakan bahawa jenis gonorea yang tahan terhadap antibiotik semakin meningkat. Gonorrhea atau gonorea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria bernama Neisseria gonorrhoeae. Penyebaran penyakit ini umumnya melalui sentuhan dengan mulut, vagina, zakar, atau dubur semasa hubungan seksual.

Seseorang yang terjejas oleh penyakit ini biasanya akan mengalami gejala seperti sakit ketika membuang air kecil, melepaskan bendalir seperti nanah pada hujung zakar atau vagina, kencing yang kerap, dan sakit pada alat kelamin.

Chlamydia
Chlamydia disebabkan oleh bakteria Chalmydia trachomatis yang biasanya ditularkan melalui hubungan seksual. Penyakit ini bukan sahaja menjangkiti kemaluan, tetapi juga boleh menjangkiti mata jika vagina atau cecair sperma dijangkiti mata.

Sifilis
Cara mengubati ketuat kelamin Sifilis atau raja singa adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Treponema pallidum. Sama seperti dua penyakit terdahulu, sifilis juga ditularkan melalui aktiviti seksual yang tidak selamat. Penyakit ini boleh menyebabkan gejala kudis yang tidak menyakitkan di alat kelamin atau di dalam mulut, yang kemudiannya hilang dalam masa 6 minggu. Penyakit ini boleh bertahan selama beberapa bulan dan tahun, untuk menyebabkan gangguan kepada organ lain.

Rawatan Ketuat Alat Kelamin

Chancroid
Juga dikenali sebagai ulser tahi lalat, adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Haemophilus ducreyi. Penyakit ini boleh muncul dalam masa 3-7 hari selepas hubungan seks dengan orang yang mengidap chancroid. Gejala-gejala termasuk penampilan menyakitkan, kotor, kemaluan kemaluan. Kadang-kadang ada juga kelenjar getah bening di sekitar lipatan pangkal paha.

Ketuat genital
Sama seperti penyakit kutil pada kulit, ketuat kelamin juga disebabkan oleh jangkitan virus HPV. Penyakit kelamin ini disebarkan melalui hubungan fizikal langsung di organ seks di kalangan pesakit kencing kelamin melalui hubungan seksual. Pada wanita, penghantaran jenis tertentu jangkitan virus HPV dapat menyebabkan kanser serviks.

Herpes genital
Bagaimana Mengubati Ketuat Genital Herpes Genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex 2 (HSV 2). Seseorang yang terjejas oleh penyakit ini biasanya dicirikan oleh rupa bisul berair pada alat kelamin. Di samping itu, gejala lain yang boleh berlaku disebabkan oleh herpes genital, seperti gatal-gatal yang muncul di kawasan genital dan anus, sakit semasa kencing, demam, sakit badan, dan kelenjar getah bengkak.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyakit di atas, penyakit yang boleh ditularkan melalui seks bebas juga boleh menjadi HIV, hepatitis B, trichomoniasis, dan kutu rambut kemaluan.

Elakkan Seks Bebas dan Buat Seks Selamat
Sebelum mendapat penyakit kelamin, ia adalah idea yang baik untuk mengelakkan seks bebas dan mula melakukan seks yang selamat. Berikut adalah cara untuk mengelakkan seks bebas dan seks selamat, termasuk:

Setia kepada satu pasangan
Cara untuk Mengubati Ketuat Genital Hubungan seks paling selamat hanya dengan satu pasangan. Pastikan pasangan anda hanya mempunyai hubungan seks dengan anda. Di samping itu, lakukan pemeriksaan rutin pada anda dan pasangan anda sebelum memulakan hubungan seksual. Ini dilakukan untuk memastikan tiada penyakit kelamin antara anda dan pasangan anda.

Rawatan Ketuat Alat Kelamin

Gunakan kondom
Menggunakan kondom semasa hubungan seks adalah satu cara untuk mengurangkan risiko penghantaran penyakit kelamin dan mencegah kehamilan yang tidak diingini. Untuk itu, anda harus menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks dengan pasangan baru. Di samping itu, gunakan pelincir supaya kondom tidak mudah koyak apabila menembusi dan pastikan kondom tidak luput apabila anda mahu menggunakannya.

Elakkan daripada mengambil minuman beralkohol dan ubat sebelum bersetubuh
Makan minuman beralkohol dan menggunakan ubat-ubatan sebelum mempunyai hubungan seks berisiko memengaruhi fikiran anda. Apabila anda mabuk, anda tidak boleh lagi berfikir sihat dan menentukan perkara yang betul. Sebagai contoh, jangan gunakan kondom sebagai pelindung atau jangan menggunakan kondom dengan betul. Oleh itu, elak mengambil minuman beralkohol dan ubat-ubatan supaya anda mengelakkan penghantaran penyakit seksual.

Elakkan daripada melakukan seks tanpa perlindungan
Cara untuk merawat ketuat seks Selain itu, anda dan pasangan anda dinasihatkan untuk terus melakukan usaha untuk mengelakkan seks bebas dan tidak mempunyai seks tanpa perlindungan, seperti seks oral atau hubungan seks dengan lebih daripada satu pasangan, dan menggunakan mainan seks bersilih ganti dengan orang lain.

Selain mengelakkan kelakuan seks berisiko, penting juga untuk mendapatkan vaksin untuk mencegah penyakit kelamin termasuk hepatitis B dan vaksin HPV. Jika tingkah laku seks anda berisiko, ia juga disyorkan untuk mendapatkan rawatan untuk mengurangkan risiko jangkitan HIV, rawatan ini dipanggil profilaksis pra-pendedahan (PrEP).

Cara untuk Mengubati Ketuat Genital Seks bebas boleh dielakkan, tetapi bergantung kepada setiap individu. Jadi, anda tidak terdedah kepada penyakit kelamin, sangat disarankan untuk melakukan perkara di atas. Sekiranya perlindungan anda masih tidak maksimal, anda boleh berjumpa dengan doktor untuk meminta Prap atau vaksinasi sebagai langkah pencegahan tambahan.

Rawatan Ketuat Alat Kelamin

Oleh itu, artikel sederhana yang kami buat untuk semog dapat memberikan manfaat kepada semua, jika anda ingin mengelakkan penyakit di atas sarat, anda harus menjauhkan diri dari pergaulan, ubat-ubatan, sering menukar pasangan, seks yang menyimpang seperti seks dubur, dan sebagainya, dan sentiasa menjaga alat kelamin mereka bersih. Sekiranya anda mempunyai ketuat kemaluan, jangan ragu untuk menghubungi kami dengan segera HP / WA 081 329 878 999.